הקליניקה במודיעין 

טיפול היפנותרפיה

היפנותרפיה
תוכן עניינים

קצת היסטוריה

היפנותרפיה היא שיטת טיפול המשתמשת בטכניקות מיוחדות כדי לשפר את מצבו הנפשי והפיזי של המטופל. מקור המונח הוא בשפה היוונית, כאשר "היפנוס" משמעותו שינה ו"תרפיה" משמעותה טיפול.

הראשונים שהשתמשו בשיטת טיפול זו היו יוזף ברוייר וזיגמונד פרויד, אשר יישמו טכניקות אלו במספר טיפולים בסוף המאה ה-19. הם גילו כי היפנותרפיה יכולה לעזור להביא לזכרונות מודחקים, לשחרר רגשות עצורים ולפתור בעיות נפשיות שונות. פרויד, בפרט, השתמש בהיפנותרפיה כדרך להבין את התת-מודע של המטופלים.

התחום של היפנותרפיה התרחב והתקדם משמעותית בשנות ה-70 של המאה ה-20, בין השאר בעקבות עבודתו ופרסומו של מילטון ה. אריקסון, אחד מהדמויות המרכזיות בתחום. אריקסון פיתח גישה ייחודית להיפנותרפיה, אשר כללה שימוש בטכניקות מגוונות ומתקדמות יותר, עם דגש על התאמת הטיפול לצרכים ולמצב הספציפי של כל מטופל.

מהי היפנותרפיה?

היפנותרפיה היא שיטת טיפול העושה שימוש בהרפיה מונחית ומשמשת לטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות ונפשיות, כולל כאבים כרוניים, הפרעות חרדה, פוביות, התמכרויות, בעיות שינה, והשגת מטרות אישיות כמו שיפור ביצועים או הרגלים בריאים. מטפלים בשיטת ההיפנותרפיה מנחים את המטופלים למצב של הרפיה עמוקה, שבו ניתן לעבוד על התת-מודע בצורה יעילה יותר וליצור שינוי משמעותי ועמיד לאורך זמן.

האם טיפול בהיפנותרפיה באמת עוזר?

מבחינה היסטורית, ראיות מדעיות התומכות בהיפנותרפיה היו מוגבלות ולעתים קרובות נתפסו בספקנות. עם זאת, בשנים האחרונות, הולך וגדל המחקר בתחום, זאת כדי לאמת את יעילותו של הטיפול בתנאים מסוימים.

תחום אחד שבו טיפול בהיפנותרפיה הראה הבטחה ניכרת הוא בטיפול בכאב. מחקרים רבים הוכיחו כי היפנותרפיה יכולה להפחית באופן משמעותי כאב כרוני, כמו זה הקשור לדלקת פרקים ופיברומיאלגיה. לדוגמה, מטה-אנליזה שפורסמה ב-"International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis"  הדגישה שטיפול בהיפנותרפיה יכול להפחית את עוצמת הכאב במצבים רפואיים שונים. מטופלים מדווחים לרוב על ירידה בתפיסת הכאב ושיפור בניהול הכאב, מה שיכול לשפר את איכות חייהם הכוללת.

טיפול בהיפנותרפיה הראה יעילות גם בטיפול בתסמונת המעי הרגיז.  סקירה ב-"American Journal of Gastroenterology"  מצאה כי טיפול בהיפנותרפיה מכוון לטיפול במעי הוביל לשיפורים משמעותיים בתסמיני IBS , כולל כאבי בטן, נפיחות ובעיות מעיים. היתרונות נשמרו לאורך תקופות ארוכות, מה שמצביע על כך שטיפול בהיפנותרפיה עשוי להציע אפשרות טיפול עמידה עבור חולי IBS שאינם מגיבים היטב לטיפולים קונבנציונליים.

הפרעת דחק פוסט טראומטית היא תחום נוסף שבו טיפול היפנותרפיה מועיל. מחקר שפורסם ב""Journal of Clinical Psychology"  מצביע על כך שטיפול בהיפנותרפיה יכול לסייע בהפחתת תסמיני PTSD כגון חרדה, פלאשבקים ונדודי שינה. הטיפול פועל על ידי סיוע למטופלים לעבד מחדש זיכרונות טראומטיים ולהפחית את ההשפעה הרגשית שלהם, ובכך להקל על המצוקה ולשפר את מנגנוני ההתמודדות.

בעוד שהקהילה המדעית העולמית ממשיכה לחקור את מלוא היקף היתרונות של טיפול בהיפנותרפיה, העדויות הנוכחיות תומכות בשימוש בו כטיפול משלים לכאב, IBS ו-PTSD.  ככל שהמחקר מתרחב, טיפול בהיפנותרפיה עשוי להפוך למקובל יותר ולהשתלב בפרקטיקות רפואיות מיינסטרים. עם זאת, חיוני למטופלים לפנות לטיפול אצל מטפלים מוסמכים ומנוסים כדי להבטיח בטיחות ויעילות.

האם יש מקרים שבהם טיפול היפנותרפיה לא עוזר?

טיפול בהיפנותרפיה, אמנם מועיל לרבים, אך אינו מתאים לכולם. הערכת הפוטנציאל של מטופל לטיפול בהיפנותרפיה דורשת שיקול זהיר של התוויות נגד, כולל מצבו הרגשי והתוצאות הרצויות.

שיתוף פעולה ופתיחות חיוניים להיפנותרפיה יעילה. אם מטופל לא מעוניין בטיפול, סביר להניח שהטיפול בהיפנותרפיה לא יהיה לו יעיל.

מצבים רפואיים מסוימים גם מונעים את השימוש בהיפנותרפיה. מטופלים עם פגיעות מוחיות או מוגבלויות קוגניטיביות עשויים שלא להיות מסוגלים לעסוק בתהליך ביעילות, מה שהופך את הטיפול בהיפנותרפיה לאופציה טיפולית לא מתאימה עבורם.

יתר על כן, טיפול בהיפנותרפיה אינו מומלץ לאנשים עם הפרעות אישיות מסוימות. לדוגמה, מטופלים עם הפרעת אישיות גבולית או הפרעת אישיות תלותית עשויים שלא להגיב טוב לטיפול. במקרים אלה, הטיפול עלול להחמיר את הסימפטומים או להיכשל בטיפול הולם בבעיות הבסיסיות.

במקרה של פסיכוזה, טיפול בהיפנותרפיה הוא התווית נגד בשל הסיכון הפוטנציאלי להחמרה במצב הקיים. טכניקות היפנוטיות יכולות לפעמים לעורר או להעצים אפיזודות פסיכוטיות, מה שהופך גישה זו למסוכנת עבור חולים פסיכוטיים.

בסך הכל, בעוד טיפול בהיפנותרפיה יכול להיות כלי רב ערך עבור רבים, חיוני להעריך את המצב והנטייה הספציפית של כל מטופל כדי לקבוע את התאמתו, תוך הבטחת בטיחות ויעילות בתהליך הטיפולי.

מה עוברים במהלך טיפול היפנותרפיה?

בפגישת טיפול בהיפנותרפיה, אנו מתחילים בשיחה כדי להבין מה אתם מקווים להשיג ולהסכים על השיטות שבהן נשתמש ביחד. לאחר שקבענו את המטרות שלכם, אני אדריך אתכם למצב נינוח עמוק באמצעות רמזים מילוליים ודימויים מרגיעים. זוהי פרקטיקה שתעזור לכם להיכנס למצב דמוי טראנס שבו המוח שלכם "יהפוך" פתוח יותר להצעות חיוביות. במהלך הזמן הזה, אשתמש בטכניקות שדנו בהן כדי לעזור לכם להגיע ליעדים שלכם. לבסוף, אני אוציא אתכם בעדינות מהמצב הרגוע הזה, ובדרך כלל תרגישו רעננים ונינוחים. חשוב לזכור שאתם תמיד בשליטה במהלך ההיפנותרפיה, ואתם יכול לבחור לקבל או לדחות כל דבר שעולה בטיפול.

לפרטים ומידע נוסף על טיפול היפנותרפיה, השאירו פרטיפ בטופס צור הקשר באתר ואחזור אליכם בהקדם. 

תפריט נגישות